Liefde en een lach in verpleeghuis Tiendhove

Onlangs mocht ik in Tiendhove, een verpleeghuis in Krimpen aan den Ijssel, mijn flyers van mijn werk neerleggen. In overleg met de activiteitenbegeleider, kreeg ik hier toestemming voor.

Niet snel daarna, werd ik gebeld en gevraagd om van een opa en oma, man en vrouw, nog mooie foto’s te maken van een prachtig, lief stel, dat ruim 60 jaar getrouwd is, maar door omstandigheden niet meer bij elkaar kan wonen op 1 kamer.

Hun moeder (en oma) is dementerend en hun vader (en opa) lag al enkele maanden in het hospice. Ze kwamen nog wel bij elkaar op visite, eten samen wanneer het mogelijk is, maar samen op 1 kamer wonen is niet meer mogelijk.

Vanwege de situatie van opa, was de vraag of we misschien ook niet te lang konden wachten met de foto’s. De situatie was nu stabiel, maar zou zomaar anders kunnen worden. Dus ging ik naar Tiendhove en trof daar een geweldige lieve familie aan, met een dochter en kleindochter en opa en oma. Oma vond het maar niets, wat kwam iedereen toch doen in haar kamer? Maar na een kop thee en wat tijd praten kwam oma ook meer op haar gemak.

Al gaande praatte we over familie in Canada, hun 60 jarig trouwfeest vorige zomer, over het werk van opa. Over de plekken waar ze gewoond hebben, hun leven en familie. Prachtige herinneringen werden opgehaald, ik hoorde weer mooie dingen over ons dorp en omgeving. Luisterde vol ongeloof naar hoe het in de vroeger jaren ging en we hadden met elkaar, behalve de herinneringen ook plezier.

Een lieve oma, met een ondeugende lach. Een opa met prachtige pretogen. Een bijzondere middag die ik vast mocht leggen en waar de familie behalve de herinnering ook de foto’s hebben.

NB: Op dit moment gaat het met opa nog slechter. De familie zei dat ze erg blij waren dat ze op dit moment nog foto’s hebben gemaakt. Want opa kan zijn kamer niet meer uit, omdat hij zo achteruit is gegaan. Verdrietig om te horen, maar enorm dankbaar voor het vertrouwen en het mogen maken van deze prachtige serie voor deze familie.

Kijk en geniet mee van een prachtig moment in Tiendhove, in Krimpen aan den IJssel

(foto’s en blog met toestemming van de familie)